ost, i skivor (t.ex. Havgus, Emmentaler eller Gruyère att toppa med)
Topping
grodlår (eller kyckling)
3 salladslökar, gröna delen i tunna skivor
1 tsk sesamolja
Friterade grodlår
400 g grodlår (eller kycklinglårfilé i kuber)
Marinad till friterade grodlår
2 tsk soja (ljus)
0,5 tsk soja (mörk)
1 äggula
Till fritering av grodlår
4 msk majsstärkelse
rapsolja
Såsredning till specialsås
0,5 tsk majsstärkelse
2 tsk strösocker
2 tsk chingkiangvinäger
0,25 tsk soja (mörk)
2 tsk soja (ljus)
3 msk kycklingbuljong
Såsgrund till specialsås
chiliflakes
20 g färsk ingefära, strimlad
2 dl krossade tomater
Gör så här
Pizzabotten
Blanda alla ingredienserna (utom salt, vitlök och persilja) i en degblandare med krok på medelhastighet i 8 minuter.
Tillsätt sedan salt, vitlök och persilja och knåda ytterligare 2 minuter. Knådar du för hand blir tiden 12 + 4 minuter. Degen skall vara rätt lös men släppa från sidorna i bunken.
Olja degen lätt och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 2 timmar) eller lägg degen i en oljad burk med lock och låt jäsa i kylen över natten.
Innan avbakning river (delar) du degen i fyra delar som du rullar till tajta bullar. Låt dem sedan jäsa ytterligare 30 minuter. Deg som fått jäsa i kylskåpet tas ut en timme innan du gör bollar av den.
Vid avbakning plattar och sträcker (inte knådar) du ut degen till 16 cm rundlar. Använd ganska mycket mjöl så degen inte kladdar. Toppa med tomatsås och ost.
Baka av pizzorna i mycket het ugn på en förvärmd plåt, pizzasten eller ugnsstål tills de fått vacker färg
och gärna lite svarta kanter.
Friterade grodlår
Dela grodlåren i ”trumpinnar”.
Blanda ingredienserna till marinaden, utom majsstärkelse. Marinera grodlåren i 30 minuter.
Panera bitarna sedan i majsstärkelse och fritera dem.
Specialsås
Blanda såsredningen i en separat skål.
Fräs chiliflakes och ingefära i olja, när det doftar tillsätter du de krossade tomaterna och blandar väl. Låt sjuda i 30 minuter.