Smashburgare med tillbehör

POPULÄRT
Smashburgare med tillbehör
Foto: Tv4

Smashburgare med tillbehör

Av: Sebastian - Arboga

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h 15 m

Smashburgare med karamelliserad lök, majonnäs med krispiga pommes frites.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Karamelliserad lök

  • 3 gula lökar
  • 25 g smör
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 msk strösocker
  • olja (till stekning)

Majonnäs

  • 2 saltgurkor (hela)
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk chilisås
  • 2 tsk senap
  • 2 tsk worcestersås
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Smashed burger

  • 560 g nötkött (ca 20% fett gärna högrev men går att kombinera med mald ryggbiff, bringa, entrecote osv.)
  • salt
  • peppar
  • 8 skivor cheddarost
  • 4 hamburgerbröd (briochehamburgerbröd)

Pommes

  • 1 kg fast potatis
  • 2 l vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • ca 1 l rapsolja
  • 3 msk salt

Tillbehör

  • 1 kruka sallad
  • 1 silverlök

Gör så här

Karamelliserad lök

  1. Skär upp löken i tunna skivor (hela eller halva lökringar).
  2. Stek löken på medel värme tills den blivit lite mjuk och fått lätt färg, ca 15-20 minuter.
  3. Blanda i smör och fortsätt steka löken i ca 10 minuter.
  4. Tillsätt salt, peppar, vinäger och socker och fortsätt steka tills löken får mörk brun färg, ca 15 minuter. (Mot slutet kan löken stå på mycket låg värme fram till servering).

Majonnäs

  1. Hacka saltgurkorna i småbitar.
  2. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Smashed burger

  1. Dela upp det malda köttet i fyra lika stora delar (ca 140 g i varje) och rulla ihop till bollar utan att jobba med köttet för mycket.
  2. Använd en stekpanna eller likande som klarar hög värme, gjutjärn är att föredra.
  3. Använd lite olja för stekning och placera en köttboll mitt av stekpannan. Använd ett platt föremål för att trycka ner och ut köttbollen. Använd en hamburgepress eller botten på en mindre kastrull som lätt oljas in innan. Pressa ut köttet till ca 0,5 cm tjocka burgare. Salta och peppra.
  4. Hamburgaren ska stekas ca 2 minuter på respektive sida tills de får en tydlig stekyta.
  5. Vänder hamburgaren och lägg en skiva cheddarost på den stekta ytan.
  6. Dela bröden och rosta insidorna på ett galler i ugnen. Du kan även steka insidorna i mycket smör tills de får en fin stekyta och gyllenbrun färg.

Pommes

  1. Skrubba eller skala potatisen och skär dem i smala strimlor.
  2. Blanda vatten, vinäger och salt. Blötlägg potatisstrimlorna i blandningen i 30 minuter för att dra ur stärkelsen ur potatisen.
  3. Hetta upp oljan till 160 grader och fritera pommesen till en lätt gyllenbrun färg, ca 4-5 minuter.
  4. Ta upp och låt pommesen rinna av. Pommesen kan göras ett par dagar i förväg och frysas in.
  5. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera pommesen ytterligare 2-3 minuter före servering. Låt dem bli gyllenbruna och krispiga.
  6. Lyft upp pommesen och lägg dem på ett hushållspapper för att överflödig olja ska rinna av och salta sedan.

Servering

  1. Pensla hamburgerbrödets undersida med den smaksatta majonnäsen och lägg på salladsblad.
  2. Placera hamburgaren på salladen och toppa med karamelliserad lök och silverlök.
  3. Stryk ett lätt lager majonnäs på brödets topp och lägg på löken.
  4. Servera med friterade pommes.