Smördegsbakelse med grönsaker och gruyere

smördegsSmördegsbakelser med grönsaker och gruyere
fredrik schelin  profilbild 2023
fredrik schelin  profilbild 2023

Smördegsbakelse med grönsaker och gruyere

10 ingredienser

1 h

Allt med smördeg är gott, det är sedan gammalt. Här tipsar Fredrik om riktigt goda "bakelser" med grönsaker och vällagrad gruyere, perfekt som god lunch eller förrätt.

Dryckestips

La Gascogne par Alain Brumont Sauvignon Blanc Gros Manseng
Nr 2882
Smakrikt och läckert vårvin proppat med gula och gröna äpplen, vita blommor, gula krusbär och läskande frisk citrusfrukt.

Soalheiro Alvarinho
Nr 74935
Härligt solmogen fruktighet med massor av energi och en fin fräschör. I smaken finns toner av ananas, citrusfrukter och persika samt lätt aromatiska örter. Avslutet är långt och lite kryddigt.

KWV Chardonnay
Nr 7055
Ett friskt och ungt vin med härliga kryddor från fatlagring. Gula äpplen, aprikos, persika och citrus med ett stänk av vaniljstång smiter ut. Skruvas snabbt och enkelt upp till denna rätt.

Ingredienser

portioner

Smördeg (kan köpas färdig)

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 1 dl vatten

Fyllning

  • 1 zucchini
  • 10 körsbärstomater
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe färsk basilika
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g gruyèreost, finriven
  • 2 ägg

Gör så här

Smördeg

  1. Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Ställ svalt och låt vila 20 min. Kavla ut degen, ta en osthyvel och hyvla på resten av smöret. Vik ihop degen över smöret, kavla ut degen och låt vila svalt 10 min. Upprepa några gånger tills smöret är slut.
  2. Låt vila 30 min innan du använder degen.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 180 grader över och undervärme.
  2. Kavla ut degen till en fyrkant.
  3. Hacka upp grönsaker och basilika i valfri storlek, blanda med ägg (spara en äggula), creme fraiche och ost till en smet.
  4. Lägg smeten i mitten på degen och vik sida efter sida över fyllningen. Pensla ytan med vispad äggula.
  5. Baka av i ca 20 minuter eller till du fått en fin färg.
  6. Skiva upp och servera med en härlig grönsallad och vinägrette.