Smördegsflarn med lax, potatis och citronkräm

POPULÄRT
koket.se
Smördegsflarn med lax, potatis och citronkräm
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Smördegsflarn med lax, potatis och citronkräm

14 ingredienser

30 min

Frasigt smördegsflarn med citronkräm, färskpotatis och varmrökt lax som du gör på nästan ingen tid alls. Toppa med rom för extra lyx.  God att servera varm, ljummen eller till och med kall. Perfekt som picknickmat eller på buffén. Tips! Salladslöken går fint att byta mot picklad rödlök.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 smördeg, kyld på rulle (à 250 g)
  • 1 ägg
  • 0,5 dl crème fraîche, 32 %
  • 2 dl riven ost, smakrik
  • 400 g färskpotatis, kokt och kall
  • 200-250 g varmrökt lax
  • 75 g rom (röd stenbitsrom, löjrom eller forellrom)

Citronkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron (rivet skal)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • salladslök, finstrimlad
  • ärtskott
  • dillvippa

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper
  3. Vik in kanterna 0,5 cm och tryck till med en gaffel.
  4. Vispa upp ett ägg och pensla kanterna.
  5. Bred ut ett tunt lager crème fraiche på smördegen och strö ut den rivna osten.
  6. Skär den kokta potatisen i skivor och lägg på smördegen. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter tills smördegen är bakad och gyllene.
  7. Vänd ihop crème fraiche med finrivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  8. Ta ut flarnet ur ugnen och låt det svalna något. Toppa sedan med varmrökt lax, citronkräm, rom, fint strimlad salladslök, dill och ärtskott.