Smördegskrustad med tequilaflamberade räkor

Smördegskrustad med tequilaflamberade räkor
Foto: Tv4

Smördegskrustad med tequilaflamberade räkor

Av: Björn - Sollefteå

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 min

Den här lyxiga förrätten består av smördegskrustader med tequilaflamberade räkor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 ark smördeg
  • 1 ägg (till pensling)
  • 0,25 purjolök
  • 1 morot
  • 1 chilipeppar
  • 20 skalade räkor, färska [ca 5 per person]
  • 1 dl tequila (till flambering)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 0,5 limefrukt
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör
  • grönsallad
  • dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stansa ut fyra runda bottnar av smördegen, ca 5-7 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Stansa därefter ut två lika stora cirklar till varje bottenplatta och stansa ett hål i mitten.
  4. Pensla bottnarna med uppvispat ägg och lägg bottnarna på varandra. Avsluta med att pensla med ägg på toppen.
  5. Skär purjolök och morot i ca 7 cm långa stavar.
  6. Strimla och hacka chili.
  7. Fräs grönsakerna i en panna till lagom konsistens. Tillsätt räkorna samt salta och peppra.
  8. Häll sedan över tequila och tänd på, antingen med gaslåga eller med en tändsticka. Låt alltsammans koka ihop och brinna ut.
  9. Tillsätt vin och grädde samt pressa i limesaft.
  10. Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
  11. Grädda krustaderna i ugnen tills de blivit gyllenbruna och rest sig, ca 10-15 minuter.
  12. Fyll krustaderna med den varma fyllningen, toppa med en dillkvist och servera dem på en krispig salladsbädd.