Smörkokt färskpotatis

koket.se
Smörkokt färskpotatis NY
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Smörkokt färskpotatis

9 ingredienser

30 m

Smörkokt färskpotatis med gräslöksolja är ett härligt tillbehör som andas svensk sommar.

Se Viktor Westerlind laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Färskpotatis

  • 300 g saltat smör, brynt
  • 600 g färskpotatis, skrubbad
  • dillstjälkar
  • 1 klyfta citron

Gräslöksolja

  • 200 g neutral rapsolja
  • 50 g gräslök (eller grön purjolök)
  • 50 g babyspenat

Servering

  • forellrom (löjrom eller liknande)
  • gräddfil, hängd

Gör så här

Färskpotatis

  1. Bryn smöret genom att ”koka” det försiktigt under vispningen tills det blir gyllenbrunt och nötigt.
  2. Skrubba potatisarna lätt och dela dem så att de blir jämnstor.
  3. Täck potatisbitarna med smöret och koka dem mjuka. Känn med en liten kniv om potatisen känns mjuk rakt igenom.
  4. Tillsätt örter och citronklyftan mot slutet.
  5. Häll av och spara smöret. Ta bort dillstjälkar och citronklyfta.
  6. Självklart går det även bra att koka potatisen i vatten som vanligt.

Gräslöksolja

  1. Värm oljan till 60 grader.
  2. Mixa sedan alla ingredienser i en liten mixer eller med en stavmixer.
  3. Mixa på högsta hastighet i 2-3 minuter tills blandningen är klargrön.
  4. Filtrera i kaffefilter genom att låta det självrinna.

Servering

  1. Toppa potatisen med forellrom och hängd gräddfil.
  2. Ringla slutligen över gräslöksolja.