Smörrebröd med friterat ägg och avokadokräm

POPULÄRT
koket.se
Smörrebröd med friterat ägg och avokadokräm
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Smörrebröd med friterat ägg och avokadokräm

15 ingredienser

30 min

En dansk specialitet med krispigt friterat ägg och krämig röra på avokado och ärtor! Perfekt macka till lunch eller brunch!

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner

Friterade ägg

  • 5 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl pankoströbröd
  • olja, till fritering

avokadoröra

  • 2 dl frysta ärtor
  • 1 avokado
  • 1 msk crème fraîche
  • 0,5 knippe dill
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 citron, zesten
  • salt
  • peppar

servering

  • 1 ask krasse
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 4 skivor rågbröd

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ned 4 ägg när det kokar. Sätt klockan på 6 min.
  2. När äggen har kokat klart, häll kokvattnet på de frysta ärtorna och spolar äggen i kallt vatten. Låt äggen ligga kvar i kallt vatten.
  3. Mixa ärterna med avokado, dill, citronzest, crème fraiche och olivolja, smaka av med salt och peppar.
  4. Värm oljan till 180 grader. Skala äggen. Vispa upp det sista ägget i en skål. Lägg mjöl i en skål och panko i en annan.
  5. Doppa äggen i mjöl sedan ägg och sist i panko. Fritera det sedan gyllene i ca 2 min. Låt svalna på ett galler.
  6. Bred ärtröran på brödet och toppa med ägget. Strö över krasse och svarta sesamfrön.