Smörrebröd med matjessill, tomat, ägg och pepparrot

Smörrebröd med matjessill, tomat, ägg och pepparrot
Foto: tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Smörrebröd med matjessill, tomat, ägg och pepparrot

9 ingredienser

15 m

Ljummen ägg- och matjessillröra som serveras på kavring. Lika gott som en lättare lunch som till förrätt.

Ingredienser

portioner
  • 125 g matjessillfilé
  • 4 ägg, hårdkokta
  • 250 g körsbärstomater
  • 3 salladslökar (eller 0,5 späd purjolök)
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 dl dill, hackad (spara dill till garneringen)
  • 4 skivor grovt bröd (t ex kavring)
  • 50 g färsk pepparrot, riven
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Hacka äggen grovt, dela tomaterna och grovhacka endast det gröna på löken. Skär matjessillen grovt, spara spadet.
  2. Sautera löken på medelvärme och tillsätt matjessillspadet, hälften av äggen och hälften av sillen. Låt sjuda något.
  3. Tillsätt tomaterna och krydda med svartpeppar och vänd runt. Rör försiktigt ner crème fraiche och den hackade dillen. Toppa med resten av äggen och sillen och låt detta ligga på ytan och bli varmt.
  4. Kantskär ev brödet (inte nödvändigt) och lägg upp sill- och äggröran på brödet
  5. Garnera med riven pepparrot, dill och några varv med pepparkvarnen.