Smörrebröd med potatissallad, sparris och krasse

Smörrebröd med potatissallad, sparris och krasse
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Smörrebröd med potatissallad, sparris och krasse

23 ingredienser

40 m

”Macka med god topping är en genial maträtt. Snabbfixat, gör de allra flesta väldigt glada och kan varieras i oändlighet. Här toppar jag matigt rågbröd med en potatissallad med växtbaserad citronmajonnäs och annat gott som hör säsongen till.” /Therese Elgquist

Ingredienser

portioner8 - 10 bufféportioner
  • 500 g färskpotatis
  • 0,5 dl växtbaserad yoghurt, exempelvis havre eller soja
  • 0,5 dl vegansk majonnäs
  • 1 citron, zest (ekologisk)
  • 1 tsk citronsaft, färskpressad
  • 3 stjälkar stjälkselleri
  • 1 rött äpple
  • 2 knippen färsk persilja, finhackad
  • 3 färska ramslöksblad, finhackade (eller 1 tsk torkad)
  • 1 tsk färsk pepparrot, finriven
  • 1 tsk rapsolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • 10 skivor rågbröd (eller surdegsbröd)
  • 1 knippe grön sparris
  • krasse
  • rostade rapsfrön
  • ev torkat blomströssel

Grundrecept vegansk majonnäs

  • 1 dl osötad sojadryck (ekologisk)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 2-2,5 dl kallpressad mild rapsolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Tvätta potatisen, koka tills mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna. Skär sedan potatisen i skivor.
  2. Mixa majonnäsen (se recept längre ner) med citronzesten och juicen.
  3. Skiva stjälkselleri tunt, skär äpplet i små tärningar. Vänd ihop alla ingredienser till potatissalladen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Värm ugnen till 175 grader. Bryt bort den nedersta torra delen från sparrisen. Skär resten i mindre bitar och lägg i en ugnsform, ringla över lite olja, salta och peppra lätt och rosta sedan i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna.

Servering

  1. Skär rågbrödet i skivor. Toppa med potatissallad och sparris, garnera med krasse och rapsfrön. Och eventuellt lite torkat blomströssel!

Vegansk grundmajonnäs

  1. Mixa ihop sojadryck, vinäger och dijonsenap i en skål med hög kant, men hjälp av en staxmixer eller i en blender.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixande, tills du får en fast och lagom tjock majonnäs. Smaka av med salt.