Smörstekt abborre med kantareller

koket.se
Smörstekt abborre med kantareller
Desirée Jaks KK 2024
Desirée Jaks KK 2024

Smörstekt abborre med kantareller

24 ingredienser

30 m

Idag festar vi till dagen med smörstekt abborre med kantareller, bönor och musselsås.

Se Desirée Jaks laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Örtgremolata

  • 2 dl blandade örter (persilja, libbsticka, dill)
  • 1 dl rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • citron

Musselsås

  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 0,5 fänkål, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl musselbuljong
  • 4 dl grädde
  • 50 g smör
  • 0,5 citron
  • salt

Abborre

  • 2 dl rågsikt
  • 500 g abborrfilé
  • smör (till stekning)

Kantareller och bönor

  • 200 g kantareller, rensade
  • 250 g blandade bönor (vaxbönor, bondbönor, brytbönor)
  • 1 msk smör
  • 0,5 citron
  • olja (till stekning)
  • salt

Servering

  • 1 dl dill, plockad

Gör så här

Örtgremolata

  1. Mixa örter och olja. Smaka av med riven vitlök, salt och citron.

Musselsås

  1. Svetta lök, fänkål och vitlök. Tillsätt vitt vin och koka ner till hälften.
  2. Häll i musselbuljong och reducera.
  3. Koka ner grädden separat och blanda med buljongen.
  4. Mixa i smör och smaka av med citron och salt.

Abborre

  1. Rosta mjölet i en torr panna och låt svalna.
  2. Byxa aborrfiléerna

Kantareller och bönor

  1. Stek kantarellerna tills de börjar få färg.
  2. Tillsätt bönor samt smör och stek i ytterligare några minuter.

Servering

  1. Arrangera bönor och kantareller på ett fat, toppa med gremolata och dill.
  2. Värm upp en stekpanna ordentligt med lite olja och mycket smör.
  3. Salta abborren och vänd i det rostade mjölet. Stek fisken hårt på första sidan i någon minut, vänd sedan och ös lätt med smör.
  4. Lyft upp fisken ur pannan och toppa med pressad citron.
  5. Servera direkt, gärna med pressad eller mosad potatis.