Smörstekt gösfilé med mandelpotatispuré

koket.se
Smörstekt gösfilé med mandelpotatispuré
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Smörstekt gösfilé med mandelpotatispuré

17 ingredienser

45 min

Smörstekt gös serverad med en riktigt len och fyllig potatispuré smaksatt med lagrad ost samt picklade hjortron och grönkål.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner

Mandelpotatispuré

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 60 g smör, rumsvarmt
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • muskot, finriven
  • salt
  • peppar

Smörstekt gös

  • 450 g gösfilé
  • 1 kruka persilja
  • smör

Picklade hjortron

  • 1 dl hjortron
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Grönkål

  • 500 g grönkål
  • rapsolja

Gör så här

  1. Börja med att torrimma fisken genom att salta den runtom och låta stå 10-15 minuter.
  2. Rör ihop ättika, socker och vatten. Lägg i hjortronen och låt dem picklas lätt.
  3. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Tänk på att inte koka potatisen för kraftigt utan bara så att den nätt och jämnt kokar, det för att behålla potatisen så hel som möjligt.
  4. Häll av potatisen och låt den ånga av väl.
  5. Värm grädde och mjölk i en kastrull. Pressa potatisen.
  6. Vispa ner smöret i den pressade potatisen. Tillsätt den varma gräddmjölken och blanda runt. Smaka av med salt, peppar och riven muskot.
  7. Avsluta med att röra i Västerbottensost precis före servering.
  8. Skär loss bladen från grönkålens stjälkar (spara stjälkarna). Riv bladen i bitar.
  9. Massera grönkålsbladen med rapsolja och salt. Blanda grönkålen med lite av de picklade hjortronen och lite av lagen (resten kan sparas i kylen till ett senare tillfälle).
  10. Strimla grönkålsstjälkarna fint.
  11. Torka av fisken med hushållspapper. Stek på bägge sidor i rapsolja i en stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan, varmhåll.
  12. Lägg i den strimlade grönkålen i pannan och låt steka några minuter. Salta.

Servering

  1. Lägg potatispuré i botten på en tallrik. Lägg på gösfilé och avsluta med grönkålssalladen med picklade hjortron.