500 g svamp (gärna kantareller eller trattkantareller)
1-2 gula lökar
växtbaserat matfett, till stekning (eller rapsolja)
1 klyfta vitlök
3-4 dl växtbaserad grädde
0,5 msk dijonsenap
1 msk koncentrerad svampfond
1 msk färsk timjan, hackad
2-3 droppar kinesisk soja
salt
peppar
Topping
färsk timjan
citron (finrivet skal)
Gör så här
Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen.
Skala och strimla gul lök fint och finhacka vitlök.
Dra isär svamparna och förväll i en torr stekpanna tills vattnet dunstat. Tillsätt lite rapsolja och stek svampen ganska hårt. Salta och peppra, lägg sedan över på ett fat.
Tillsätt en ordentlig klick växtbaserat matfett i stekpannan och ha i den gula löken. Låt fräsa försiktigt tills löken blir mjuk och glansig och lite lätt karamelliserad.
Ha i vitlöken och vänd runt. Tillsätt svampen (spara lite svamp till topping).Tillsätt växtbaserad grädde, dijonsenap, fond och ett par droppar kinesisk soja. Låt småputtra och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Häll av pastan, men spara ½ dl pastavatten att blanda ned i svampsåsen. Blanda sedan ner den avhällda pastan och det sparade pastavattnet i svampsåsen.
Lägg upp pastan på tallrikar och toppa med färsk timjan och finrivet citronskal.