Snabb semla i långpanna

koket.se
Snabb semla i långpanna
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Snabb semla i långpanna

14 ingredienser

45 min

En mjuk kaka i långpanna med smak av kardemumma. Efter gräddning gör du små hål i kakan och fyller med en mandelmassa som får extra karaktär av rostade mandlar. Avslutningsvis toppas kakan med fluffigt vispad grädde. En blixt-semla med alla goda smaker från en klassisk semla!

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Sockerkaka

  • 125 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kardemumma

Mandelmassa-fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g sötmandel (rostade och saltade)
  • 1 dl florsocker
  • ca 0,5 dl vispgrädde

Garnering

  • 4,5 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och täck en ugnssäker form, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner mjölken.
  3. Ställ åt sidan medan du gör resten av stegen i receptet.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med hjälp av en elvisp i en bunke. Häll ner
  5. smörmjölken och vänd förisktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  7. Häll upp smeten i formen och bred ut i ett jämnt lager.
  8. Grädda sockerkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan skall få färg och bli helt genomgräddad, kontrollera med provsticka att den är klar.
  9. Gör hål i kakan med hjälp av skaftet på en träslev eller liknande (viktigast är att skaftet är runt och har en diameter på ca 2-3 cm) medan kakan fortfarande är varm. Låt svalna.
  10. Bryt mandelmassan i bitar. Lägg i en mixer tillsammans med mandlar och florsocker. Mixa lite och tillsätt sen lite grädde, börja med lite, och mixa till en nästan slät fyllning. Späd ev med mer grädde om det behövs. Fyll gärna en spritspåse med krämen.
  11. Vispa grädden fluffig och fyll i en spritspåse.
  12. Spritsa fyllningen i hålen. Toppa med vispad grädde och florsocker.