Snabba kakor med mandel och hallon

Snabba kakor med mandel och färska hallon
Foto: Tv4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Snabba kakor med mandel och hallon

11 ingredienser

Enkla och somriga minikakor med mandel och hallon som går rekordsnabbt att sno ihop. Perfekt att bjuda på när du får spontant besök. 

Gör gärna Roys vaniljsås av äggulorna som blir över. 

Vill man inte göra portionskakor går det bra att grädda smeten i en springform. Tänk då på att öka gräddningstiden något.

Ingredienser

portioner stycken
  • 150 g smör
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 60 g mandelmjöl [1,5 dl]
  • 180 g florsocker [3 dl]
  • 150 g äggvita [4-5 st]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 2 g salt [0,5 tsk]
  • 1 citron, finrivet skal
  • 30 g smör, till pensling
  • 100 g sötmandel, flagad
  • 36 färska hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smöra en muffinsplåt. Bröa med mandelspån.
  3. Bryn smöret I en kastrull tills det börjar bli gyllenbrunt och doftar kola. Har man ont om tid så går det bra att skippa momentet med att bryna smöret och bara smälta det.
  4. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, äggvita, salt och finrivet citronskal i en bunke. Tillsätt smöret. Blanda till en slät och fin smet.
  5. Fördela smeten i muffinsplåten. Stick ner 3 färska hallon i varje. Strö över hyvlad mandel.
  6. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ut, låt svalna lite och stjälp upp kakorna ur formen. Pudra med florsocker.