Snabbgravad lax med sesam- och sojasås

Snabbgravad lax med sesam- och sojasås
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Snabbgravad lax med sesam- och sojasås

15 ingredienser

En variant på gravad lax som går betydligt snabbare att göra än den traditionella gravningen. Efter snabbgravningen serveras laxen med en god sås med asiatiska smaker.

Ingredienser

portioner
  • 700 g laxfilé, utan skinn och ben
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 2 citroner, skal och saft
  • 0,5 msk fänkålsfrö
  • 50 g ingefära, skalad och skuren i tunna stavar
  • 1 krm vitpeppar, nymalen

Sås

  • 4 msk teriyakisås
  • 1 msk japansk soja (eller thailändsk soja)
  • 0,5 msk sesamolja
  • 2 msk ljus sirap (eller honung)
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk sesamfrön
  • 2 msk färsk ingefära, finriven'´

Till servering

  • inlagd ingefära (gari)

Gör så här

  1. Dela laxen på längden i två längder. Skär sedan varje halva i ca 0,5 cm tjocka skivor, som till sushi.
  2. Lägg laxskivorna i en stor skål. Blanda socker, salt, finrivet citronskal, pressad citronsaft, fänkålsfrön, ingefära och vitpeppar i en annan skål.
  3. Häll blandningen över fisken och rör runt så att all fisk kommer i kontakt med marinaden. Låt stå i kylen i minst 1 timme.
  4. Blanda teriyakisås, soja, sesamolja, sirap, majonnäs och sesamfrön i en skål.
  5. Ta upp laxskivorna ur marinaden och lägg dem på ett stort fat. Servera med sesam- och sojasåsen och gärna inlagd ingefära.

Eftersom laxen snabbgravas så är hållbarheten kortare än om laxen gravats på klassiskt vis. Hantera laxen som om den var rå och blir det lax över så håller den ca 1 dag i kylen.