Snackbricka

Snackbricka
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Snackbricka

18 ingredienser

15 m

En bricka fylld av goda snacks passar perfekt under sommarens härliga dagar. Om du får fetaolja över kan du spara den i kylskåpet och använda till ägg, potatis eller valfri tillbehör.

Ingredienser

portioner4 - 6

Fetaolja

  • 2,4 dl extra virgin olivolja [1 kopp]
  • 4 timjankvistar
  • ca 1 dl sötmandel, hackade (eller andra nötter)
  • 8 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 0,5 tsk aleppopeppar (eller chiliflakes, valfritt)
  • 85 g fetaost
  • 0,8 dl färsk bladpersilja, hackad [ca en tredjedels knippe]
  • bröd, för servering

Yoghurt

  • 5 dl yoghurt
  • salt

Krispiga grönsaker i säsong

  • morot, skurna i stavar
  • rädisa, halverade
  • gurka, skuren i stavar eller skivor
  • kålrot, skuren i stavar
  • paprika, skuren i stavar
  • blomkål, buketter
  • stjälkselleri, skuren i stavar
  • sockerärtor

Gör så här

Fetaolja

  1. Värm olivoljan i en liten kastrull på medelhög värme.
  2. Ta ett steg bort från kastrullen och tillsätt försiktigt timjankvistarna i oljan (de kommer att fräsa och stänka, så var försiktig).
  3. Efter några sekunder (när de har slutat att fräs) så sänk värmen till medelvärme.
  4. Skjut timjankvistarna åt sidan i kastrullen.
  5. Strö i mandlarna och stek i 2-3 minuter tills de är lätt gyllene.
  6. Tillsätt vitlök samt chiliflakes och stek i ytterligare en minut tills det doftar och är lätt gyllene.
  7. Ta av kastrullen från värmen.
  8. Smula ner fetaosten i kastrullen, tillsätt en skvätt saltlake från fetaosten och den hackade persiljan. Rör om och krossa fetaosten med baksidan av en sked till små bitar.

Yoghurt

  1. Häll yoghurten i en grund skål eller på ett fat och strö över en nypa salt.

Krispiga grönsaker i säsong

  1. Lägg de krispiga grönsakerna runt skålen med yoghurt på en stor bricka.
  2. Lägg även till bröd för extra variation.

Servering

  1. Ringla över en del eller hela fetaoljan på toppen av yoghurten och grönsakerna.
  2. Servera genast som en läcker snackbricka.