Om du använder fryst filodeg, låt den först tina i sin förpackningen i kylen. Lägg den därefter i en blöt kökshandduk så att den inte torkar.
Vispa ihop blandningen till penslingen.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Stek formbar färs i rapsolja i en stekpanna några minuter. Tillsätt lök och vitlök och stek tills löken mjuknat. Tillsätt spiskummin, paprikapuliver salt och peppar.
Ta stekpannan från värmen och rör ned spenat och smulad fetaost. Låt svalna.
Ta en rund ugnssäker form med lite högre kant och smörj med olivolja.
Ta ett ark filodeg och pensla med yoghurtblandningen, lägg genast på ett nytt ark, blandningen fungerar som ett klister. Pensla igen och lägg på ett nytt ark så att du nu har tre ark.
Bred en sträng med vegofärsröran längs långsidan av filodegen och rulla ihop till en lång, tajt rulle. Snurra ihop den och lägg i mitten på formen.
Upprepa allt, pensling, fyllning och rullning tills degen är slut. Om du har yoghurtblandning kvar, pensla lite på pajen och strö över sesamfrön. Har du ej blandning kvar, pensla med lite smält smör.
Baka i ugnen i ca 25 minuter tills pajen är gyllene.
Skär gurka i bitar och blanda med mâchesalladen. Droppa på olivolja och vinäger precis före servering. Salta och peppra.