Glutenfri chokladkaka

Glutenfri chokladkaka
Foto: Stellan Herner
Mia Öhrn
Claes Karlsson
Mia Öhrn
Claes Karlsson

Glutenfri chokladkaka

Av: Mia Öhrn, Claes Karlsson

Från: Sockerkakor

10 ingredienser

45 min

Baka en glutenfri chokladkaka utan att köpa en massa specialmjöl.

Även den som är glutenallergiker borde få njuta av sockerkaka. Detta är en chokladkaka med smak av apelsin som bakas med ingredienser som brukar finnas i de flesta skafferier. På så sätt kan du som tål det mesta överraska en glutenallergisk vän med kaka utan att behöva köpa specialingredienser. Grädda gärna kakan i en rund form med löstagbar kant, det är svårt att få den jämnt gräddad i en sockerkaksform som den på bilden.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 75 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 0,75 dl kakao
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • smör och kokosflingor, till formen

Gör så här

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant, cirka 21 centimeter i diameter, och strö den med kokosflingor.
  2. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker tillsammans med apelsinskalet.
  3. Mät upp och blanda kakao, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Vispa ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smöret och mjölken och rör ihop till en ganska lös smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 30-35 minuter. Låt svalna och lossa kakan ur formen.