Saffransrulltårta med lingon

Saffransrulltårta med lingon
Foto: Stellan Herner
Mia Öhrn
Claes Karlsson
Mia Öhrn
Claes Karlsson

Saffransrulltårta med lingon

Av: Mia Öhrn, Claes Karlsson

Från: Sockerkakor

11 ingredienser

Rulltårta är en klassisk favorit. Här har vi spetsat till den något med saffran i botten och en fyllning av lingon och smörkräm. Kakan passar utmärkt till adventsfikat! Receptet kommer från boken Sockerkakor.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl [120 g]
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 g saffran, finmalen [2 förp]
  • 0,5 dl vispgrädde

Smörkräm

  • 200 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 2,5 dl lingonsylt (eller rårörda lingon)
  • 1,5 dl Strösocker, till garnering

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Sikta de torra ingredienserna genom en finmaskig sikt. Rör försiktigt ner dem i äggvispet. Tillsätt grädden och rör om.
  2. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten på
  3. det. Grädda i mitten av ugnen i 240 grader cirka 5 minuter. Strö på sockret till garneringen. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå bottnen och vänd den uppochner. Låt svalna något. Dra försiktigt bort papperet.
  4. Vispa samman smöret och båda sockersorterna till en luftig kräm. Bred ut lingonsylten så den täcker hela bottnen. Bred därefter på smörkrämen.
  5. Vik in 1 centimeter från långsidan och rulla ihop så hårt du kan. Förvara kakan i frysen och ta fram för upptining cirka 2 timmar före servering.