Mårbackakaka

Mårbackakaka
Foto: TV4

Mårbackakaka

Av: Solveig Ternström

Från: Klockan nio hos stjärnorna

8 ingredienser

30 min

En efterrätt från Selma Lagerlöfs tid.

Skrädmjöl är ett stenmalet fullkornsmjöl gjort på rostad havre och rostat i vedeldad ugn.
Mjölet lanserades på sin tid av Selma Lagerlöf på Mårbacka i Värmland.

Solveig bjöd även på
Yin Ki Ans Kimchi
Burgundisk gryta

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 20 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk mjölk
  • 80 g vetemjöl
  • 100 g skrädmjöl

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt.
  3. Rör ner ett ägg i taget och blanda till en jämn smet
  4. Blanda övriga ingredienser och vänd ner i smeten.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form.
  6. Grädda i cirka 30 minuter.

Vintips från Solveig
Nugan Estate Botrytis Semillon, 83140