Jordgubbssemla med varm vaniljmjölk

Jordgubbssemla med varm vaniljmjölk
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Jordgubbssemla med varm vaniljmjölk

9 ingredienser

En somrig blinkning till fastetidens semla med hetvägg, där vi lånat grädde, mandelmassa och varm mjölk – jag lovar att den kommer att göra succé. Vill du hoppa över mjölken och bara bjuda på semlan går det förstås utmärkt. Recept från Sommarkväll med mat och vin.

Håkans dryckestips
Både bären och mandeln i jordgubbssemlan trivs fint ihop med dragen av torkade aprikoser och saffran i den söta österrikaren 4233 Hafner Beerenauslese Cuvée.

Ingredienser

portioner
  • 2 fryst smördeg
  • 1 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g mandelmassa
  • 1 l jordgubbar
  • florsocker

Vaniljmjölk

  • 3 dl standardmjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Dela smördegsplattorna på mitten så det blir fyra bitar.
  2. Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i 20 minuter. Ta ut dem och låt svalna.
  3. Vispa grädden och blanda den med riven mandelmassa.
  4. Snoppa jordgubbarna. Ta undan 14–15 stycken och skiva snyggt, till garnering. Tärna resten i centimeterstora bitar och blanda med mandelmassegrädden.
  5. Dela smördegsbakelserna och lägg underdelarna i djupa tallrikar. Lägg på en rejäl klick jordgubbsgrädde och toppa med locket. Pudra florsocker över och lägg skivade jordgubbar runt om.