Sotad tonfisk med friterad purjolök och chilimajonnäs

Sotad tonfisk med friterad purjolök och chilimajonnäs
Foto: Tv4

Sotad tonfisk med friterad purjolök och chilimajonnäs

Av: Jerry - Kramfors

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

50 m

Sotad tonfisk med friterad purjolök och chilimajonnäs blir en perfekt rätt att servera som förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sotad tonfisk

  • 280 g tonfiskfilé
  • ca 2 msk olivolja (även lite till pensling)
  • 2-3 msk sesamfrön
  • salt
  • 1 msk smör

Friterad purjolök

  • ca 30 g purjolök, strimlad
  • ca 3 dl olja, för fritering

chilimajonnäs

  • 1 äggula, rumsvarm
  • 2 tsk sambal oelek
  • 0,25 tsk sesamolja
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk limesaft, färskpressad
  • 1,5 dl neutral rapsolja, rumsvarm
  • 1 msk färsk koriander, hackad
  • salt
  • peppar
  • ev vatten

Till garnering

  • salladsblad
  • röd snackpaprika, finhackad

Gör så här

Sotad tonfisk

  1. Pensla 4 filéer med olivolja och strö över lite sesamfrön och salt.
  2. Förvärm stekpannan så att den är het, lägg filéerna i stekpannan och stek ca 1-1,5 minuter på vardera sida (viktigt att fisken är rå i mitten den får inte bli genomstekt och torr). Snitta sedan 2-3 stycken lagom djupa jack i varje filé och häll ytterst lite smält smör över filé så fisken blir ännu saftigare.

Friterad purjolök

  1. Värm frityroljan till 140 grader. Hacka purjolöken så bitarna blir cirka 10 cm långa. Strimla sedan purjolöken till tunna remsor.
  2. Lägg sedan ner strimlorna i frityroljan i cirka 45 sekunder, viktigt är att purjolöken får en ljus och fin gyllenbrun färg, fritera ej för mycket så dem blir brända. Ta upp dem ur frityroljan och lägg på ett luddfritt papper för torkning.

Chilimajonnäs

  1. Vispa äggulorna, sambal oelek, sesamolja, socker och limesaft.
  2. Vispa ner oljan försiktigt droppvis till en tjock och fin majonnäs.
  3. Rör sedan ner hackad koriander och smaka av med salt och peppar. Vill man ha en den lite tunnare kan man späda ut med lite vatten.