Krämig och knalligt orange gratäng med sötpotatis och getost. Tillsamman med en krispig sallad på betor blir det en utmärkt vegorätt till t ex thanksgiving.
Skala sötpotatisen och skiva den tunt. Skala och skiva löken och finhacka vitlöken.
Hacka timjan och bryt osten i mindre bitar.
Varva sötpotatis, lök, vitlök, ost (spar lite ost till översta lagret), timjan, salt och peppar i en ugnsform. Avsluta med att hälla på grädden och strö över ost.
Tillaga i ugnen i ca 45 minuter, täck med aluminiumfolie de första 30 minuterna och baka sedan tills ytan är gyllene.
Skär polka- och/eller gulbetorna i tändsticksstora stavar.
Koka ihop tranbär och honung med en skvätt vatten i 5 minuter i en kastrull. Blanda sedan med vinäger, olja, finrivet citronskal och 1 msk citronjuice.
Häll av och skölj linserna.
Blanda ihop spenat, linser och betor med dressingen. Toppa med solrosfrön och flingsalt. Servera till gratängen.