Sötpotatisvåffla med syrlig kålsallad

Sötpotatisvåffla med syrlig kålsallad
Foto: Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Sötpotatisvåffla med syrlig kålsallad

14 ingredienser

En rätt som funkar minst lika bra (om inte bättre!) ute i skogen som inne. Smaker för både stora som små!

Ingredienser

portioner
  • 500 g sötpotatis, skalad
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 4 dl lantmjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 300 g vitkål
  • 200 g fänkål
  • 100 g lingon
  • 2 msk honung
  • 1 citron
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 knippe persilja
  • 2 dl crème fraîche
  • salt

Gör så här

  1. Grovriv sötpotatisen. Blanda mjölk och mjöl till en slät smet, tillsätt därefter äggen, riven sötpotatis och någon nypa salt.
  2. Hetta upp en gjutjärnspanna. Skär fläsket i strimlor och hacka timjan fint. Bryn strimlorna i pannan tills att de fått en fin gyllenbrun färg, avsluta med att gå i med timjan. Vänd fläsket samt stekflottet ner i smeten.
  3. Blanda lingon med honungen. Skär vitkål och fänkål riktigt tunt. Hacka persiljan fint och riv skalet ifrån citronen. Blanda alltsammans till en färggrann sallad. Smaka av med några droppar citron och salt.
  4. Grädda potatisvåfflorna på hög värme i ett våffeljärn tills härligt gyllene. Toppa de nygräddade våfflorna med kålsalladen och en sked crème fraiche.