En klassisk italiensk pastarätt med tomat, kapris, vitlök och olivolja. Dante toppar gärna sin med lite mozzarella, och vill du ha lite hetta i puttanescan så tipsar han om att lägga till lite piri piri.
Koka upp rejält saltat vatten i en stor kastrull till pastan.
Hetta upp olivolja i en stekpanna med höga kanter, gryta eller kastrull. En stor behövs då den ska rymma både sås och pasta.
Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i oljan med tillsammans med kaprisen och sardellerna i någon minut på medelhög värme. Vitlöken ska precis börja få färg.
Höj värmen och tillsätt tomatpurén. Låt den fräsas på i någon minut under konstant omrörning så att den inte bränns.
Häll på de passerade tomaterna och låt såsen sjuda i ungefär 10 minuter. Smaka av med strösocker, salt och svartpeppar.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Finhacka persiljan.
Vänd ner pastan i såsen tillsammans med de hela oliverna och smaka av en sista gång. Servera med persilja och parmesan.