Spansk kikärtsgryta med vegansk aioli

koket.se
Spansk kikärtsgryta med vegansk aioli
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Spansk kikärtsgryta med vegansk aioli

21 ingredienser

30 min

Mustig och saffransdoftande allt i ett-gryta där riset kokar med från början. Till serveras en vegansk aioli där du ersätter ägg med kikärtsspad.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 3 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 0,5 zucchini
  • 3 msk olja
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 500 g krossade tomater
  • 3 dl ris
  • 1 burk färdigkokta kikärtor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4-5 dl vatten
  • persilja, till servering

Aioli

  • 0,5 dl kikärtsspad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk citron, saft
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök smått. Skär resten av grönsakerna i trevliga lite större bitar.
  2. Häll av kikärterna, spara 0,5 dl av spadet.Ta din största gryta och sätt på hög värme. Tillsätt olja, lök och vitlök. Stek i 5 minuter.
  3. I med zucchini och paprika samt avrunna kikärter och okokt ris, rör runt och stek någon minut till. Häll i paprikapulver samt saffran och rör runt.
  4. Tillsätt vatten, krossade tomater och buljongtärning. Salta och peppra. Låt koka tills riset är färdigkokt.

Aioli

  1. Häll kikärtsspad och dijonsenap i en hög kanna och häll på oljan. Mixa med stavmixer i 20 sekunder till en majonnäs. Smaksätt med riven vitlök, citronsaft, salt och peppar.
  2. Servera grytan med aioli och hackad persilja.