En underbart god risotto som blir härligt vårig med krispig grön sparris i. Toppar gör du med gremolata - en hackad blandning av persilja, vitlök och finrivet citronskal.
Skala och finacka vitlök och lök. Finhacka sellerin.
Fräs vitlök, lök och selleri i 3 msk olivolja i en stor kastrull eller gryta. Ta en stor kastrull eller gryta och tillsätt 3 msk olivolja.
Koka under tiden upp vattnet med buljongtärningarna. Håll buljongen varm.
Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt. Höj värmen, tillsätt vinet och låt det koka in i ca 2 minuter. Ta en soppslev, skopa från den varma buljongen och häll i riset. Rör runt. Häll på en slev till när vätskan har kokat in.
Skär bort den nedre och träiga delen på sparrisen. Skär sparrisen i bitar.
Stek sparrisen på hög värme i 2 msk olivolja tills den fortfarande är krispig.
Gremolata
Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan grovt, lägg i en skål och riv över citronskal. Blanda runt och ställ åt sidan.
Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Smaka! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten.
Tillsätt sparrisen och rör runt.
Ta risotton från värmen och rör ner smör och parmesan. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite mer buljong så att risotton får en lite lösare konsistens.
Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig. Servera med gremolata och rostade solrosfrön.