Lax med sherrysås och potatis

Vårfint med lax och primörer
Foto: Frida Wismar
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Lax med sherrysås och potatis

Av: Sigrid Bárány

Från: Spisvärme

20 ingredienser

45 min

Lax med sherrysås och potatis är beräknat till fyra personer. Recept från boken Spisvärme.

Läs mer om boken

Spisvärme

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé (eller laxkotletter)
  • salt
  • strösocker
  • smör, till stekning

Sherrysås

  • 1 schalottenlök
  • smör, till stekning
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl hemgjord fiskfond (eller 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten)
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 0,5 dl starkvin (t ex sherry, madeira, noilly prat eller martini bianco)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk gräslök, finklippt
  • salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 800 g färskpotatis
  • dillkvist, till kokning
  • 300 g sockerärtor, skivade (eller 2 selleristjälkar)
  • 15 rädisor, i klyftor
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Salta och sockra laxen runtom och låt den ligga och dra.
  2. Koka potatisen med dillkvistar i vattnet.
  3. Fräs schalottenlöken mjuk och blank i lite smör i en kastrull på medelvärme.
  4. Blanda i vin, fiskfond och eventuellt lagerblad och vitpeppar i en kastrull.
  5. Reducera såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.
  6. Häll i starkvinet och koka upp.
  7. Vispa ner crème fraiche och koka upp igen.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Koka sockerärterna i några minuter eller fräs selleri och rädisor i smör om du väljer dessa som tillbehör.
  10. Torka laxen noga, skär den i fyra bitar om den inte redan är uppskuren.
  11. Stek den i smör på medelhög värme tills den är gyllenbrun och har lite kärna kvar i mitten.
  12. Rör ner gräslöken i såsen.
  13. Servera laxen med sås, färskpotatis och sockerärter eller rädisor och selleri.