Marängtårta med lime och passionsfrukt

Marängtårta med lime och passionsfrukt
Foto: Frida Wismar
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Marängtårta med lime och passionsfrukt

Av: Sigrid Bárány

Från: Spisvärme

13 ingredienser

1h 45 min

Pavlova med maräng samt en lime- och passionscurd. Recept från boken Spisvärme.

Läs mer om boken

Spisvärme

Ingredienser

portioner

Marängbottnar

  • 3 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk citron, saft
  • 2 tsk majsstärkelse

Lime- och passionscurd

  • 3 passionsfrukter
  • 25 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 1 limefrukt, zest
  • 2 limefrukter, saft från

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • exotisk frukt (t ex fikon, carambola, kiwi, banan eller physalis)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken ska gå att vända upp och ner.
  3. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar.
  4. Blanda i maizena.
  5. Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Spritsa ytterligare ett eller två varv med högre kant runt bottnarna.
  7. Grädda i 15 minuter, sänk värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
  8. Ta ut och känn på marängen – om den verkar krämig, grädda i 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
  9. Koka upp vatten i en stor kastrull till ett vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.
  10. Passera innanmätet från passionsfrukterna genom en sil (skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar).
  11. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.
  12. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna.
  13. Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i tjusiga bitar.
  14. Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.