Sacherbrownie med chokladsås

Sacherbrownie med chokladsås
Foto: Frida Wismar
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Sacherbrownie med chokladsås

Av: Sigrid Bárány

Från: Spisvärme

15 ingredienser

30 min

Sacherbrownie med chokladsås och glass. Recept från boken Spisvärme.

Läs mer om boken

Spisvärme

Ingredienser

portioner
  • 120 g mörk choklad, fin
  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 10 torkade aprikoser
  • 1,5 dl rörsocker
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Chokladsås

  • 1 msk smör
  • 2 msk kakao
  • 1 msk honung
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl vispgrädde

Tillbehör

  • vaniljglass (eller apelsinglass)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hacka chokladen.
  3. Smält smöret, tillsätt chokladen och rör tills den har smält.
  4. Hacka aprikoserna grovt och blanda ner dem i chokladsmeten tillsammans med de andra ingredienserna.
  5. Bred ut smeten i en väl smord, passande form så att det blir ett 3 cm tjockt lager.
  6. Grädda i 10–15 minuter.
  7. Brownien är klar när den precis har ”stannat”.
  8. Låt den svalna på plåten och skär den i lagom stora fyrkanter.
  9. Smält smöret och vispa i kakao. Rör i honung, socker och grädde och koka snabbt ihop såsen.
  10. Servera brownien ljummen med varm chokladsås och en skopa vanilj- eller apelsinglass.