1 kvist färsk dragon (eller 2 msk dragon i vinäger)
1-2 msk persilja, hackad
8 vitpepparkorn
1-2 klyftor vitlök, skivade
0,5 dl vinäger
1 dl vatten
500 g smör
6 ägg
1-2 msk persilja, hackad
1-2 msk dragon, hackad
1-2 msk citron, saft
1-2 knivsuddar cayennepeppar
salt
vitpeppar
Rösti
600 g potatis, skalad, kokt och kall
2-3 schalottenlökar
salt
peppar
olja, till stekning
smör, till stekning
Steak minute
1 kg entrecôte, putsad och hängmörad
salt
peppar
2 msk olja, till stekning
Gör så här
Bearnaisesås
Finhacka schalottenlök och lägg i en kastrull tillsammans med dragon, 1-2 msk hackad persilja, vitpepparkorn, vitlök, vinäger och vatten. Koka ihop och låt koka så att det reduceras ner till ungefär hälften.
Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men håll det varmt.
Sila ner reduktionen i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett, inte kokande, vatten.
Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
Strö i lite fint hackad persilja och dragon, smaksätt med citronsaft, en knivsudd cayenne, salt och peppar.
Rösti
Riv den skalade och kokta potatis på rivjärnets grova sida. Hacka schalottenlöken fint och tillsätt till den rivna potatisen. Salta och peppra och blanda runt med en känslig konstnärshand.
Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och olja. När smöret är gyllengult, lägg ner den rivna potatisen och forma till en kaka. Låt det fräsa en stund, men inte på för hög värme.
Skaka på pannan så kakan släpper från botten. Lyft upp och se under kakan. Är den gyllengul vänder du den, tag gärna hjälp av ett lock eller bricka genom att vända ut på den först. Stek tills kakan blir knaprig på båda sidor.
Steak minute
Skär entrecoten i 4 stycken, ca 2 cm tjocka, skivor. Hetta upp en grill eller stekpanna, gärna gjutjärn, salta och peppra entrecoten och stek köttet i oljan i 1-3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.
Servera köttet tillsammans med rösti och bearnaisesåsen!