Stekt hjortfilé med rösti

Stekt hjortfilé med rösti 01
Foto: Tv4

Stekt hjortfilé med rösti

Av: Hans - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

30 m

Vad sägs om sekt hjortfilé med rösti, gräddsås, brysselkål och gelé till middag? En riktigt festlig och rustik rätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rösti

  • 800 g potatis
  • 1 gul lök (1 stor eller 2 schalottenlökar)
  • 50 g hårdost, riven (lagrad)
  • matfett (till stekning)
  • salt
  • peppar

Hjortfilé

  • 800 g hjortfilé
  • flingsalt
  • 30 g kallpressad rapsolja (ekologiskt)
  • 30 g smör (ekologiskt)
  • vitpeppar
  • 1 kruka färsk timjan

Sås

  • steksky
  • 2 msk viltfond, med kantarell
  • 2 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • 2 cl cognac (eller Kirsch, kan uteslutas)

Tillbehör

  • brysselkål
  • salt
  • vinbärsgelé

Gör så här

Rösti

  1. Skala och riv potatis, lök och ost grovt på rivjärn eller i en matberedare.
  2. Krama ur det mesta av vätskan från potatisen i ett durkslag.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och olja tills smöret fått färg.
  4. Blanda ner hackad lök och den rivna osten i den avrunna rivna potatisen, salta och peppra.
  5. Lägg ner potatisblandningen i stekpannan, rör om och platta ut den till en platt kaka. Stek på medelvärme i ca 5–10 minuter.
  6. Vänd potatiskakan på en oljad tallrik och låt den glida ner i pannan igen och stek ca 5–10 minuter. Skaka pannan då och då så att inte kakan fastnar. Salta lätt med flingsalt.

Hjortfilé

  1. Låt köttet bli rumstempererat och salta det i god tid före tillagning.
  2. Helstek köttet i olja och smör i en gjutjärnspanna. Vänd den ofta så att köttet värms runt om.
  3. När köttet har fått lite yta så låter du köttet bli 55–60 grader i en sous vide.
  4. Låt köttet vila ca 10 minuter under en folie innan du skär upp det.
  5. Servera köttet i skivor, skurna tvärs över fibrerna. Strö över lite salt, peppar och smula en timjankvist över.

Sås

  1. Vispa samman skyn från stekningen med viltfond och grädde. Sikta sedan ner vetemjölet.
  2. Koka upp såsen under omrörning och låt sjuda i 5 minuter.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar och eventuellt en skvätt cognac.

Tillbehör

  1. Koka brysselkålen i cirka 5–10 minuter i lättsaltat vatten.
  2. Servera vinbärsgelé som tillbehör till rätten.