Stekt kyckling med brynt morotskräm och fylld champinjon

NYHET
Stekt kyckling med brynt morotskräm och fylld champinjon
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK 2025
Tom Sjöstedt SMK 2025

Stekt kyckling med brynt morotskräm och fylld champinjon

37 ingredienser

Tom Sjöstedt gör en variant på en rätt som han serverar på sin restaurang Lilla Ego. Följ Toms recept och få en lyxig middag som håller restaurangklass.

Ingredienser

portioner

Picklad trumpetsvamp

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk bruna senapsfrön
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 10 g svart trumpetsvamp, torkad
  • 1 röd chilifrukt

Brynt morotskräm

  • 500 g smör
  • 400 g morot, tvättad
  • vitvinsvinäger
  • sambal badjak
  • salt

Kyckling

  • 1 majskycklingbröst (med skinn)
  • 1 majskycklinglårfile (med skinn)
  • 1 knippe färsk salvia
  • olja
  • smör
  • 4-5 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Champinjon

  • 2 champinjoner (à 6 cm)
  • brynt smör från morot
  • salt

Kycklingstuvning

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 champinjoner
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk rosépeppar, malen
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1-2 dl vispgrädde
  • hackat kycklinglår med skinn
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Kycklingsky

  • vätska från stekningen
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 morot
  • 1 champinjoner, stenhårda
  • oxalis
  • senapsört

Gör så här

Picklad svart trumpetsvamp

  1. Dela chilin. Lägg allt i kastrullen och låt koka upp. Lägg åt sidan. Sila vid uppläggning.

Brynt morotskräm

  1. Bryn smöret. Skär lite rå morot tunt till garnering.
  2. Dela morötterna i mindre bitar. Koka mjuka i smöret. Mixa morötterna med lite av smöret (spara smöret som blir kvar till champinjonerna). Smaka av med vinäger, sambal och salt. Fyll en spritspåse med krämen.

Kyckling

  1. Trimma bröstet. Använd det köttet och hacka ihop med salvia. Lägg tillbaka under skinnet. Salta och peppra köttet.
  2. Stek skinnet på bröstet och låret krispigt i panna tillsammans med salvia och krossad vitlök, ös köttet under stekningen.
  3. Baka klart bröstet i ugnen till 64-65 grader innertemperatur. Låt vila.
  4. Låret steks klart i pannan.
  5. Spara juicen i pannan till steksky.

Champinjon

  1. Gröp ur champinjonerna och hacka upp innehållet.
  2. Vid servering så vänd champinjonerna i det brynta smöret från morotskoket. Smaka av med salt.
  3. Hacka lök och vitlök. Fräs i smöret med champinjon. Gå i med rosépeppar. Koka ihop med vitt vin. Gå i med dijon och grädde.
  4. Koka ihop. Hacka upp kycklinglår och blanda i. Smaka av med salt och peppar.
  5. Fyll champinjonerna med stuvningen vid servering.

Kycklingsky

  1. Koka upp juice från stekningen med buljongen. Klart.

Servering

  1. Champinjon hyvlas tunt på mandolin. Lägg upp alla komponenter som på bilden.