Tom Sjöstedt gör en variant på en rätt som han serverar på sin restaurang Lilla Ego. Följ Toms recept och få en lyxig middag som håller restaurangklass.
Ingredienser
Picklad trumpetsvamp
0,5 dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 msk bruna senapsfrön
1 msk gula senapsfrön
10 g svart trumpetsvamp, torkad
1 röd chilifrukt
Brynt morotskräm
500 g smör
400 g morot, tvättad
vitvinsvinäger
sambal badjak
salt
Kyckling
1 majskycklingbröst (med skinn)
1 majskycklinglårfile (med skinn)
1 knippe färsk salvia
olja
smör
4-5 klyftor vitlök
salt
svartpeppar
Champinjon
2 champinjoner (à 6 cm)
brynt smör från morot
salt
Kycklingstuvning
1 bananschalottenlök
1 klyfta vitlök
4 champinjoner
1 dl vitt vin
1 msk rosépeppar, malen
2 tsk dijonsenap
1-2 dl vispgrädde
hackat kycklinglår med skinn
smör
salt
svartpeppar
Kycklingsky
vätska från stekningen
1 dl kycklingbuljong
1 morot
1 champinjoner, stenhårda
oxalis
senapsört
Gör så här
Picklad svart trumpetsvamp
Dela chilin. Lägg allt i kastrullen och låt koka upp. Lägg åt sidan. Sila vid uppläggning.
Brynt morotskräm
Bryn smöret. Skär lite rå morot tunt till garnering.
Dela morötterna i mindre bitar. Koka mjuka i smöret. Mixa morötterna med lite av smöret (spara smöret som blir kvar till champinjonerna). Smaka av med vinäger, sambal och salt. Fyll en spritspåse med krämen.
Kyckling
Trimma bröstet. Använd det köttet och hacka ihop med salvia. Lägg tillbaka under skinnet. Salta och peppra köttet.
Stek skinnet på bröstet och låret krispigt i panna tillsammans med salvia och krossad vitlök, ös köttet under stekningen.
Baka klart bröstet i ugnen till 64-65 grader innertemperatur. Låt vila.
Låret steks klart i pannan.
Spara juicen i pannan till steksky.
Champinjon
Gröp ur champinjonerna och hacka upp innehållet.
Vid servering så vänd champinjonerna i det brynta smöret från morotskoket. Smaka av med salt.
Hacka lök och vitlök. Fräs i smöret med champinjon. Gå i med rosépeppar. Koka ihop med vitt vin. Gå i med dijon och grädde.
Koka ihop. Hacka upp kycklinglår och blanda i. Smaka av med salt och peppar.
Fyll champinjonerna med stuvningen vid servering.
Kycklingsky
Koka upp juice från stekningen med buljongen. Klart.
Servering
Champinjon hyvlas tunt på mandolin. Lägg upp alla komponenter som på bilden.