Stekt lax med dillslungad potatis och brynt smörhollandaise

Stekt lax med dillslungad potatis och brynt smörhollandaise
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Stekt lax med dillslungad potatis och brynt smörhollandaise

18 ingredienser

30 min

En riktigt lyxig vardagsmiddag som också funkar perfekt till helgen. Laxen är tillagad till perfektion och såsen är så krämig och ljuvligt god.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar laxfilé [600 g]
  • salt
  • rapsolja, att steka i
  • 200 g sparrisbroccoli
  • smör, att råsteka i

Smör- och dillslungad potatis

  • 800 g fast potatis (små)
  • 30 g smör
  • 1 msk dill, finskuren
  • flingsalt

Brynt smör hollandaise

  • 250 g smör
  • 2 äggulor
  • 0,5 citron (skal)
  • 1,5 msk citron (saft)
  • 1 msk vatten
  • salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • nymalen svartpeppar (ev)

Garnering

  • dillkvist

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten.
  2. Bryn smöret till såsen tills det blir gyllene och doftar nötigt. Ta kastrullen från värmen och låt smöret svalna något.
  3. Vispa ihop äggulor, citronskal, pressad citron och vatten i en kastrull. Värm under omrörning på medelhög värme tills det når 65 grader; det ska precis bara gå ihop till en kräm.
  4. Tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med salt, cayennepeppar och eventuellt svartpeppar.
  5. Salta fisken och stek i rapsolja på medelhög värme runt om tills den får fin färg. Stek till en innertemperatur på 50 grader.
  6. Råstek sparrisbroccolin hastigt i smör i ca 2 minuter. Salta.
  7. Slunga den kokta potatisen i smör, dill och flingsalt.

Servering

  1. Servera den perfekt stekta laxen med brynt smör­ hollandaise, potatis och sparrisbroccolin. Garnera med dillkvistar.