Stekt piggvar med tre sorters kaviar

Stekt piggvar med tre sorters kaviar
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Stekt piggvar med tre sorters kaviar

21 ingredienser

30 + tid i kyl

"Piggvar serverad med en lyxig smörsås. Smaksätt gärna med andra örter, citrus, soja, ingefära eller vad som helst i princip. Tänk på att romsorterna är salta och vänd ner dem precis innan servering. Genom att tillsätta lite grädde håller såsen bättre – även om det inte ska ingå i originalet. En stavmixer är ett bättre redskap för en mera homogen och stabil sås, även om det såklart går att vispa med en vanlig visp." /Viktor Westerlind

Ingredienser

portioner

Piggvar

  • 500 g piggvarsfilé
  • 1 msk rapsolja
  • smör (till stekning)
  • salt
  • citronsaft

Reduktion

  • 125 g vitt vin
  • 125 g vermouth (eller samma mängd vitt vin)
  • 40 g champagnevinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 50 g schalottenlök, skalad och strimlad
  • 5 g färsk timjan (valfritt)

Smörsås

  • 50 g reduktion
  • 50 g grädde
  • 300-400 g osaltat smör

Gräslöksolja (överkurs)

  • 50 g gräslök, grovt strimlat och sköljd (eller grön purjolök)
  • 50 g babyspenat
  • 200 g neutral rapsolja

Servering

  • 2 msk forellrom
  • 1-2 msk löjrom
  • 1 msk svart störcaviar (arenkhakaviar eller svart stenbitsrom)
  • 2 msk gräslök, skuren
  • salt
  • citronsaft

Gör så här

Piggvar

  1. Skär fisken i portionsbitar. Salta lätt och låt stå och rimma i minst 10 minuter, men gärna en timme.
  2. Torka av vätskan som saltet dragit ut.
  3. Stek piggvaren i smör och olja tills den fått fin färg, ca 1–2 minuter. Vänd och ös med smöret i en minut till. Innertemperaturen bör vara runt 43–45 grader.
  4. Piggvaren kan med fördel rimmas först i en 5% saltlag i 2 timmar för att sen bakas i sous-vide på 43 grader i 1,5 timme. Kyl sedan ner piggvaren och stek den hastigt vid servering. Men det är överkurs!

Reduktion

  1. Koka ihop ingredienserna tills hälften återstår.
  2. Lyft upp och kasta timjan.
  3. Mixa reduktion slät.

Smörsås

  1. Koka upp reduktion med grädde och drag åt sidan.
  2. Mixa i lite av smöret i taget med en stavmixer. Så här långt kan såsen förberedas och hållas varm i ca 1 timme.

Gräslöksolja (överkurs)

  1. Hetta upp oljan till 60 grader. Mixa allt slätt i en kannmixer på högsta hastighet i ca 3-5 minuter tills den är helt grön och slät.
  2. Låt oljan rinna av i en sil, gärna med kaffefilter.

Servering

  1. Vänd ner romsorterna och gräslöken i såsen precis innan servering och smaka av med salt och citron. Tänk på att rommen är salt.
  2. Droppa ner gräslöksolja i såsen eller på tallriken.