Stekt sill med skummig ostronsås och skaldjurssmör

Stekt sill med skummig ostronsås och skaldjurssmör

12 ingredienser

Visst kan man äta sill mer än under de klassiska högtiderna så som jul, midsommar och påsk. Stjärnkockarna Frida Ronge och Thomas Sjögren har skapat ett par riktigt utsökta och spännande rätter med sill som huvudråvara. Imponera i köket och njut ut av någon, eller flera, av dessa fint komponerade smårätter.

Abba tipsar!
Abba produktnyheter 2022

Abba tipsar!

Testa någon av Abbas sillnyheter – Västkust Majo, Chili Aioli, Mandarin Peppar och Brantevik.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 2 förp steksill, urvattnad
  • 0,5 dl matolja

Skummig ostronsås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g smör
  • 1 dl blåmusselfond
  • 3 ostron
  • 0,5 citron
  • 2 ägg

Skaldjurssmör

  • 300 g smör
  • 3 dl kräft- eller räkskal
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 krm dillfrö
  • 1 dl matolja

Gör så här

  1. Lyft upp sillen från förpackningen och skölj snabbt under kallt vatten. Värm en panna med olja och stek sillen gyllen på båda sidor vid servering.

Skummig ostronsås

  1. Koka upp fond, grädde, musselfond och crème fraîche. Tillsätt ägg och värm under upprörning tills den tjocknat. Mixa såsen med ostronköttet, citronjuice och smaka av med salt. Sila såsen och fyll den i en sifon. Fyll sifonen med 2 sifonpatroner. Håll varm till servering.

Skaldjurssmör

  1. Värm en stor kastrull med olja, stek skalen tills de känns rostade och fått fin färg. Tillsätt tomatpuré och stek ca 2 minuter till. Tillsätt smör och dillfrön. Sjud smöret ca 10 minuter och ställ det åt sidan och låt det dra ca 2 h. Sila smöret innan servering.
  2. Servera gärna rätten med nykokt potatis.
TIPS!
Abba tipsar!
Gurksnittar med mandarinpepparsill

Abba tipsar!

Här är våra bästa sillrecept!

Läs mer