Stekt torsk med vitvinssås, bacon och svamp provencale

POPULÄRT
koket.se
Stekt torsk med vitvinssås, bacon och svamp provencale
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Stekt torsk med vitvinssås, bacon och svamp provencale

19 ingredienser

50 min

Lättlagad bjudmiddag med fantastiska smaker där salt och krispig bacon möter gräddig vitvinssås, stekt torskrygg och vitlöksfrästa champinjoner.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskrygg (el torskfilé)
  • smör, till stekning
  • salt
  • 140 g bacon

Vitvinssås

  • 1 bananschalottenlök
  • 3-4 kvistar färsk timjan
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 4 dl vispgrädde
  • smör, till stekning
  • salt

Svamp provencale

  • 400 g skogschampinjoner
  • 1 dl färsk persilja, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Garnering

  • färsk timjan (eller persilja)

Gör så här

  1. Salta fisken runt om. Låt stå och rimma medan du fortsätter med resten.
  2. Strimla och stek baconet knaprigt i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i smör tillsammans med färska timjankvistar så att löken blir mjuk och glansig utan att den tar färg.
  4. Tillsätt vinet och låt koka ned till hälften. Tillsätt vattnet och smulad fiskbuljongtärning. Låt såsen koka ned till hälften igen.
  5. Koka under tiden en ”creme double”, det gör du genom att koka grädden i en separat kastrull tills den kokat ned till hälften (ca 2 dl) och blivit krämig.
  6. Sila av såsen. Rör ihop såsen med din "creme double" och smaka av med salt.
  7. Skär champinjonerna fint. Stek dem i en torr panna tills lite vätska kokat bort. Lägg sedan i smör, hackad persilja och riven vitlök. Låt fräsa ihop. Smaka av med salt och peppar.
  8. Stek fisken i smör på medelhög värme i en stekpanna. Ös fisken med smöret hela tiden. Fisken är klar när innertemperaturen når 48 grader.
  9. Servera din smörstekta torsk med den härligt krämiga vitvinssåsen, svamp provencale och knaperstekt bacon. Dekorera med färsk timjan el persilja.