Smakrik middagsrätt med ris, färska grönsaker och fräst svamp i en läcker kryddstark sås som du gör på bland annat chiliolja, sesamolja och sichuanpeppar.
2 msk rostade sesamfrön (rosta själv i torr och het panna eller köp färdigrostade)
2 msk strösocker
ev 0,5 tsk MSG
2 msk svart risvinäger
4 msk japansk soja
1 dl chiliolja, t ex. Laoganma crispy chilli oil
3 msk tahinipasta (eller jordnötssmör)
1 tsk sesamolja
Till servering
4 port jasminris, nykokt
1 msk sichuanpeppar, lätt mortlade och rostade
rostade sesamfrön
Gör så här
Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
Bryt/riv svampen i grova bitar. Skala och skör löken i strimlor och morötterna i stavar.
Fräs svampen i olja i en het stekpanna tills den fått lite yta. Lägg i morötter och lök och fortsätt steka tills allt mjuknat lite. Salta lätt.
Rosta sichuanpepparn i en torr stekpanna på medelhög värme. Ta upp ur pannan och stöt i en mortel.
Lägg tillbaka sichuanpepparn i stekpannan tillsammans med sesamfrön, socker, MSG, risvinäger, soja, tahini, chiliolja och sesamolja. Låt koka upp och rör om till en slät sås. Smaka av med salt.
Häll såsen i pannan med svamp och grönsaker. Blanda runt.
Strimla gurka och salladslök.
Servera det heta svampfräset med nykokt ris. Toppa med gurka och salladslök.