Svamprisotto med färska örter och mandel

Svamprisotto med färska örter och mandel
Foto: Therese Elgquist
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Svamprisotto med färska örter och mandel

20 ingredienser

1 h

En helt växtbaserad risotto fylld med goda smaker av persilja, dragon och svartpepper. Perfekt bjudmat till helgen!

Ingredienser

portioner
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök, liten
  • 3 dl råris
  • 9 dl lantbuljong
  • 2 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
  • 400 g blandad svamp (exempelvis en blandning av skogschampinjoner, trattkantareller och ostronskivling)
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 kvist färsk dragon
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt
  • malen svartpeppar

Vit bönkräm

  • 1 förp färdigkokta stora vita bönor (á 230 gram avrunnen vikt)
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 msk vatten
  • 1 krm flingsalt

Till servering

  • babyspenat
  • 0,5 dl skållad mandel, finhackad
  • färska örter
  • extra virgin olivolja

Gör så här

  1. Mixa ihop ingredienserna till bönkrämen. Ställ åt sidan.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs tills mjuka i lite olja i en gryta. Tvätta riset enligt anvisning på förpackningen. Vänd ner i grytan och låt fräsa med löken i 1 minut. Koka upp buljongen, håll varmt under tillagningen, så att du kan tillsätta lite i taget allt eftersom buljongen kokar in i riset.
  3. Tillsätt vin och tillräckligt mycket buljong till grytan så att allt ris täcks. Koka på svag värme under lock, tills vätskan kokat in och tillsätt då ytterligare ett par dl av vätskan. Rör om då och då. Fortsätt på samma sätt tills riset mjuknat men fortfarande har en inre kärna.
  4. Vänd ner bönröran. Rör runt till en krämig risotto, låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt eventuellt lite extra buljong om den känns för torr. Hacka örterna fint, vänd ner i risotton. Smaka av med salt och peppar.
  5. Borsta svampen, skär eventuellt i skivor beroende på vilken svamp du använder. Fräs svampen tills gyllene i en stekpanna, vänd ner i risotton.
  6. Rosta mandeln i en torr medelhet stekpanna tills gyllene.
  7. Servera risotton tillsammans med babyspenat, toppad med rostad mandel, örter och ringlad olivolja.