Svartkålsfrittata i ugn

Svartkålsfrittata i ugn
Foto: Lennart Weibull
Maria Borelius profil
Maria Borelius profil

Svartkålsfrittata i ugn

Av: Maria Borelius

Från: Hälsorevolutionen Kokboken

16 ingredienser

40 min

"Det är så härligt att den mjälla, milda svartkålen gjort sitt intåg i matbutikerna. Precis som sina släktingar i kålfamiljen är detta fantastisk näring. Med tofu får vi ett fint veganskt proteintillskott. Med lite endiver i salladen får du bett och edge. Den här rätten går inte att misslyckas med, smakar ljuvligt och tickar alla näringsboxar." /Maria

Ingredienser

portioner

Frittata

  • 200 g svartkål
  • 2 msk olivolja
  • 6 ägg
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk Roma (se tips)
  • 230 g fast tofu (naturell)
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 0,67 tsk salt
  • svartpeppar

Sallad

  • 1 grönsallad
  • 1 endive, gärna röd
  • 2 dl svarta oliver utan kärnor
  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Strimla svartkålen och fräs mjuk i oljan i en panna utan att den får färg. Salta och peppra lätt. Låt svalna lite.
  2. Vispa upp ägg, vatten och kryddor lätt i en bunke. Smula ner tofun. Tillsätt det mesta av parmesanosten. Salta och peppra.
  3. Fördela svartkålen i en smord, ugnssäker form och häll på äggsmeten. Strö över resten av parmesanost samt nötter. Baka i mitten av ugnen i 20–30 minuter tills frittatan har stannat och fått
  4. fin färg (täck eventuellt med folie på slutet).
  5. Blanda ihop alla ingredienser till salladen. Droppa över olivolja och rödvinsvinäger. Salta och peppra.

Tips Så gör du Marias kryddblandning "Roma" - en medelhavsmix för grönsaker, kyckling, kött och vegofärs.
Blanda ihop 6 msk torkad salvia, 2 msk torkad mejram, 2 msk torkad basilika och 2 tsk sesamfrön. Förvara i burk med tättslutande lock.