Svartsoppa är en klassisk rätt när det kommer till Mårtensafton. Har du inte testat svartsoppa än så är det dags nu med det här goda receptet från restaurang Tennstopet i Stockholm.
Skölj gåskråset (inälvorna) och lägg dem i kallt saltat vatten (1 tsk salt per liter vatten). Koka upp, skumma väl och tillsätt några vit- och kryddpepparkorn samt hela kryddnejlikor.
Koka under lock i ca 1,5 timme. Skär gåskråset i små bitar.
Koka skalade äppelklyftor nätt och jämnt mjuka i sockerlag (2 dl socker per liter vatten). Katrinplommon behöver bara kokas upp i vatten.
Sila blodet och vispa ihop det med mjölet.
Koka upp buljongen. Häll ner mjölblandningen i buljongen under kraftig vispning.
Sjud soppan några minuter och vispa hela tiden så att den inte skär sig.
Soppan blir fylligare i smaken om den tillagas en dag i förväg. Rör eller vispa kraftigt i soppan när den värms upp så att den inte skär sig.
Servera frukten och gåskråset upplagt på fat, eller lägg det direkt i sopptallrikarna.