Svartsoppa med gåskrås

koket.se
Svartsoppa med gåskrås

Svartsoppa med gåskrås

Av: Mikael Schedin

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

2 h

Svartsoppa är en klassisk rätt när det kommer till Mårtensafton. Har du inte testat svartsoppa än så är det dags nu med det här goda receptet från restaurang Tennstopet i Stockholm.

Se Mikael Schedin laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2,5 l buljong
  • strösocker
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 2 msk cognac
  • 1 dl madeiravin
  • 1 dl portvin
  • 1 dl svartvinbärssaft
  • hjärta (muskelmage, hals och lever)
  • 0,5 tsk vitpepparkorn (samt svarta)
  • 0,5 tsk hel nejlika
  • 4 äpplen
  • 200 g katrinplommon
  • 5 dl grisblod (gåsblod eller svinblod)
  • 1 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Koka först upp buljong kryddor och sprit.
  2. Skölj gåskråset (inälvorna) och lägg dem i kallt saltat vatten (1 tsk salt per liter vatten). Koka upp, skumma väl och tillsätt några vit- och kryddpepparkorn samt hela kryddnejlikor.
  3. Koka under lock i ca 1,5 timme. Skär gåskråset i små bitar.
  4. Koka skalade äppelklyftor nätt och jämnt mjuka i sockerlag (2 dl socker per liter vatten). Katrinplommon behöver bara kokas upp i vatten.
  5. Sila blodet och vispa ihop det med mjölet.
  6. Koka upp buljongen. Häll ner mjölblandningen i buljongen under kraftig vispning.
  7. Sjud soppan några minuter och vispa hela tiden så att den inte skär sig.
  8. Soppan blir fylligare i smaken om den tillagas en dag i förväg. Rör eller vispa kraftigt i soppan när den värms upp så att den inte skär sig.
  9. Servera frukten och gåskråset upplagt på fat, eller lägg det direkt i sopptallrikarna.