240 g dinkelgryn (går att byta ut mot havregryn) [6 dl]
Fyllning
450 g frysta svarta vinbär
180 g strösocker [2 dl]
16 g majsstärkelse [2 msk]
Gör så här
Smulpaj
Sätt på ugnen på 180 grader.
Bryn smöret och tillsätt strösocker, ljus sirap, vetemjöl och salt. Smält samman alla ingredienser och tillsätt dinkelgrynen, dra av från värmen.
Fyllning
Blanda svarta vinbär med socker och majsstärkelse i en bunke och skaka om i bunken ordentligt. Låt stå i 30 min och låt smältvätskan absorberas av de torra ingredienserna.
Avslut
Fyll pajformen och täck med smuldegsmassan. Grädda pajen i mitten på ugnen i tills den fått en gyllenbrun yta (cirka 30 - 35 minuter). Låt pajen svalna något innan servering.
Servera gärna med en kula vaniljglass, grädde eller vaniljsås.