Tiramisu, recept från Sveriges mästerkock

Tiramisu
Foto: TV4

Tiramisu, recept från Sveriges mästerkock

8 ingredienser

En klassisk efterrätt från Italien.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl kaffe, starkt
  • 2 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 250 g mascarpone
  • 1 citron, skalet
  • 2 msk brandy (eller konjak eller Amaretto)
  • 8 savoiardikex
  • kakao

Gör så här

  1. Brygg starkt kaffe, gärna espresso.
  2. Separera äggvita och äggula i varsin bunke.
  3. Vispa vitan hårt.
  4. Vispa gulan tillsammans med sockret till en fluffig ljusgul smet.
  5. Rör ned mascarpone i äggulesmeten, lite i taget för att få smeten slät.
  6. Riv ned citronskal och rör om.
  7. Vänd försiktigt ned äggvitan och blanda.
  8. När kaffet svalnat, häll över det i en skål och tillsätt brandyn.
  9. Doppa fingerkexen i kaffeblandningen så att de drar åt sig vätskan.
  10. Lägg kex i botten av formen och varva med mascarponekrämen i 2–3 lager.

Vid servering

  1. Pudra med kakao.