Ägg Benedict

Ägg Benedict
Foto: Tv4

Ägg Benedict

13 ingredienser

20 m

Ägg Benedict är en klassisk brunchrätt - läcker toast med pocherat ägg, skinka och hollandaise.

Ingredienser

portioner

Pocherade ägg

  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 1 l vatten
  • 4 ägg

Hollandaisesås

  • 200 g smör
  • 4 äggulor
  • 3 msk vatten
  • 1-2 msk citron, pressad
  • salt
  • peppar
  • cayennepeppar

Till servering

  • 4 skivor formfranska
  • 4 skivor rökt skinka
  • krasse

Gör så här

Pocherade ägg

  1. Koka upp rikligt med vatten och ättiksprit i en kastrull.
  2. Låt det sedan sjuda.
  3. Knäck äggen ett i taget, först i en skål och häll sedan försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter.
  4. Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.

Hollandaisesås

  1. Smält smöret i kastrull och låt det svalna en stund.
  2. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad.
  3. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa under hela tiden.
  4. Tag kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen.
  5. Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar.

Vid servering

  1. Skär bort kanterna på brödskivorna och smörstek dem.
  2. Lägg en brödskiva på en tallrik. Fortsätt med rökt skinka, lägg på ett ägg och toppa med hollandaisesås. Klipp över lite krasse.