Tarte tatin med vaniljsås

Tarte tatin med vaniljsås
Foto: Frida Wismar
Amir Kheirmand DM
Amir Kheirmand DM

Tarte tatin med vaniljsås

11 ingredienser

1 h

Tarte tatin med karamelliserade äpplen på färdig smördeg. Serveras med hemlagad vaniljsås.
"I finalen ville jag att efterrätten skulle skilja sig från förrätten och varmrätten. Den ska vara enkel, avskalad och rustik. Samtidigt skulle rätten ha tillräckligt komplexa moment för att vara värdig en final. Jag har gjort tarte tatin ett antal gånger och det finns många fallgropar, men idag skulle den bli perfekt. Om en timme är jag Sveriges mästerkock 2014. Eller first loser." /Amir

Receptet är från Amirs kokbok Världens bästa mat.

Tips: Använd inte stekpanna med teflonbeläggning. Sockret kan lätt kristalliseras

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 6 fasta äpplen (typ Pink Lady)
  • 250 g smördeg (färdigkavlad)
  • 2 msk strösocker
  • 100 g smör, skuret i stora tärningar
  • 1 tsk citron, pressad
  • flingsalt

vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Börja med vaniljsåsen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en liten kastrull och häll på grädde. Koka upp och låt småkoka i 2–3 minuter. Ta av kastrullen från
  2. spisplattan och häll i mjölk. Låt svalna i ett par minuter.
  3. Vispa ihop äggulor och socker med elvisp i en bunke i en minut. Häll ner gräddmjölken lite i taget i bunken under konstant vispning. Häll tillbaka såsen i kastrullen och vispa upp över
  4. ett vattenbad tills den når 85 grader. Kyl ner.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Skala äpplena, skär bort kärnhusen och dela varje äpple i fyra klyftor.
  7. Smält smörtärningarna i en stekpanna, lägg i sockret och stek på medelhög värme tills du får en härlig karamell.
  8. Lägg ner äppelbitarna och fräs i 10-12 minuter tills de får en yta. Droppa över pressad citron och strö över en nypa flingsalt.
  9. Skär till smördegen till en cirkel som är ett par cm större är stekpannan. Lägg på smördegen över äpplena och skär ett litet kryss i mitten av degen så att ångan kan komma ut. Ställ stekpannan i ugnen och grädda i cirka 20 minuter tills smördegen är frasig och gyllenbrun. Ta ut stekpannan. Vänta i 2 minuter och vänd sedan upp pajen på ett stort fat. Låt vila i 15 minuter.
  10. Dela i bitar och servera med såsen.

Dryckestips Här passar ett sött muscatvin allra bäst, stilla eller mousserande. Fräscht.