Markiz vinbräserade tupp - Coq au vin

Markiz coq au vin
Foto: Alexander Lavold
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Markiz vinbräserade tupp - Coq au vin

18 ingredienser

1,5 h

Markiz vinbrässerar en tupp och blandar den med bacon, svamp och lök. Grytan smaksätts sedan med vitlök, timjan och chili.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färsk tupp
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 2-3 dl hönsfond
  • 0,25 chilifrukt
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 8-12 pärllökar (eller schalottenlökar)
  • 150 g champinjoner
  • 100 g bacon (eller sidfläsk)
  • 2 msk majsstärkelse
  • persilja, hackad
  • ev arrowrot
  • 800 g fast potatis, med skal

Gör så här

Ugnsbakad potatis

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Tvätta och borsta potatisarna, klyv de sedan på längden.
  3. Lägg de i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Stänk över olja, salt och peppar.
  4. Ugnsbaka potatisen i ca 25 minuter tills de är mjuka. Salta och servera.

Coq au vin

  1. Förbered och skär tuppen i portionsbitar (8 bitar/fågel). Blanda mjöl, salt, peppar och vänd sedan tuppbitarna i blandningen.#
  2. Värm upp en stekpanna med matfett och bryn fågelbitarna i omgångar. Sänk värmen något.
  3. Lägg sedan över bitarna i grytan. Häll på vinet och tillsätt fond, kryddor, chili (hackad) och pressad vitlök. Lägg lock på och låt sjuda i 40-60 minuter.
  4. Putsa svampen och skär i halvor eller kvartar. Ansa och skala löken. Bryn lök, svamp och tärnat bacon/sidfläsk var för sig i en stekpanna.
  5. Lägg över dem vartefter. Låt koka i ca 10 minuter eller till köttet är färdigt.
  6. Red av såsen mot slutet med arrowrot utskakat i lite kallt vatten om du känner att såsen är för tunn.
  7. Servera med den ugnsbakade potatisen och toppa med persilja.