Ugnsstekt hälleflundra med rödvinssås

Sigrid Bárány

Ugnsstekt hälleflundra med rödvinssås

22 ingredienser

1h

Stekt hälleflundra med rödvinssås, serveras med smörstekt svamp och blomkålspuré.

Se fler recept från Sveriges mästerkock

Ingredienser

portioner
  • 600 g hälleflundra
  • matolja, till pensling
  • salt (efter smak)

Blomkålspuré

  • 0,67 blomkål
  • 4 msk crème fraîche
  • salt
  • vitpeppar

Citronglaserade blomkålsbuketter

  • 0,33 blomkål
  • 0,5 citron, saften av
  • salt (efter smak)

svamp

  • 200 g skogschampinjoner och shiitake
  • 2 msk smör
  • salt
  • malen svartpeppar

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 6 dl rött vin
  • 4 dl hönsbuljong (eller kalvfond)
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar timjan
  • 75 g smör
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär hälleflundran i fyra bitar, pensla med matolja på skinnsidan (undersidan) och salta.

Rödvinssås

  1. Hacka schalottenlöken till såsen. Blanda den med vin, fond och örter i en kastrull och reducera på medelvärme tills det återstår knappt 2 ½ dl.
  2. Sila av såsen, ställ tillbaks den på värmen och vispa ner rumsvarmt smör, lite i taget. Smaka av med salt och peppar.

Blomkålspuré

  1. Skär blomkålen till purén i bitar och koka den mjuk i saltat vatten. Mixa med stavmixer till slät konsistens.
  2. Blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och vitpeppar.

Citronglaserad blomkål

  1. Gör citronglaserad blomkål genom att skära ut små fina buketter av blomkålen och koka dem precis mjuka i saltat vatten. Krydda med citronsaft och salt.

Svamp

  1. Kvarta svamparna och stek dem i smör. Salta och peppra.

Ugnsstekt hälleflundra

  1. Stek hälleflundran i ugnen i 15–20 min beroende på tjocklek, eller tills kärntemperaturen är 48 grader.
  2. Servera fisken med rödvinssås, svamp och blomkålspuré och garnera med blomkålsbuketterna.