Chokladmousse med brownie och kolasås

Chokladmousse med brownie och kolasås
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Chokladmousse med brownie och kolasås

Av: Roy Fares

Från: Sweet!

17 ingredienser

ca 3 h

Chokladmousse med browniebitar, cashewnötter och kolasås "dulce de leche" på kondenserad mjölk.

Jag är galen i choklad, kola och nötter. Ska du bjuda mig på middag? Då vet du vilken efterrätt du ska göra.

Recept från Sweet!

Ingredienser

portioner

Kolasås

  • 1 förp kondenserad mjölk sötad

Chokladmousse

  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 120 g mörk choklad 60 %
  • 100 g vispgrädde [1 dl]
  • 80 g äggula [4 st]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Brownie

  • 75 g smör, rumstempererat
  • 150 g strösocker [1,75 dl]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 2 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 3 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 20 g kakao [0,5 dl]
  • 35 g kvarg [0,33 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • smör, till formen

Garnering

  • 100 g cashewnötter osaltade

Gör så här

Kolasås

  1. Låt den oöppnade burken sjuda under lock i en kastrull med vatten i cirka 3 timmar. Burken måste hela tiden vara täckt med vatten (fyll eventuellt på med vatten). Låt burken svalna innan den öppnas.

Chokladmousse

  1. Vispa 200 gram grädde löst och ställ in i kylen.
  2. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 100 gram grädde, häll den över chokladen och låt chokladen smälta. Blanda med stavmixer eller slickepott ihop till en tryffel.
  3. Lägg äggulorna i en bunke.
  4. Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har lösts upp.
  5. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum.
  6. Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl. Vänd ner grädden, blanda noga och fördela moussen i glas. Låt stå i kylen i 2 timmar.

Brownie

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Rör ihop smör och socker i en bunke. Blanda alla torra ingredienser och rör ner hälften i bunken.
  3. Tillsätt kesellan och ägget och blanda väl. Rör ner resten av de torra ingredienserna till en jämn smet.
  4. Smörj en avlång sockerkaksform på 1,5 liter med smör och täck botten med bakplåtspapper.
  5. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
  6. Låt svalna.
  7. Skär kakan i små tärningar och lägg ovanpå moussen. Ringla över kolasåsen och garnera med cashewnötter.