Tagliata med rostad potatis, basilikasås och vitlöksfraiche

POPULÄRT
koket.se
Tagliata med rostad potatis, basilikasås och vitlöksfraichee
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Tagliata med rostad potatis, basilikasås och vitlöksfraiche

16 ingredienser

50 min

Med tagliata menas skuret kött - här är det flankstek som steks och skärs i tunna bitar för att sen serveras på ett stort fat tillsammans med rucola, tomater och parmesan. Allt bjuds med rostad potatis toppad med två sorters såser - en basilikasås och en créme fraiche-sås med vitlök.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 900 g potatis (t ex ratte, delikatess eller annan mindre sort)
  • 700 g flankstek
  • 70 g rucolasallad
  • 100 g romanticatomater, halverade
  • 1 dl parmesanost, hyvlad
  • olivolja, att ringla över
  • balsamvinäger, att ringla över

Basilikasås

  • 70 g pinjenötter (drygt hälften i såsen och resten till garnering)
  • 2 krukor färsk basilika
  • 65 g färsk spenat
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 dl olivolja
  • 4 sardeller
  • 0,5 citron

Vitlöksfraiche

  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 dl crème fraîche (34%)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Halvera potatisarna. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja, salta och peppra.
  3. Rosta i ugnen ca 30 minuter.
  4. Rosta pinjenötterna i en stekpanna, passa noga så att de inte bränns.
  5. Kör basilika (spara några blad till garnering), spenat, riven vitlöksklyfta, sardeller och olivolja med en stavmixer till en grov sås. Tillsätt drygt hälften av pinjenötterna och kör i några sekunder till. Riv lite citronzest och pressa några droppar citron i såsen och rör om.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Blanda creme fraiche med riven vitlöksklyfta.
  8. Salta och peppra flanksteken. Stek den i olivolja i en stor stekpanna några minuter per sida, till ca 55 grader i mitten för medium rare. Låt vila i 5-10 minuter innan du skär den i bitar, tänk på att skära den tvärs över fibrerna (inte längs med).
  9. Lägg upp rucola och tomater på ett stort fat. Lägg på köttet och strö över hyvlad parmesan.
  10. Ringla på olivolja och några droppar balsamvinäger. Salta och peppra lätt.
  11. Lägg upp den rostade potatisen på ett serveringsfat. Klicka på vitlöksfraiche och basilikasås. Strö på sparade basilikablad, resterande pinjenötter och servera potatisen med det uppskurna köttet (taglitatan).

Tips! Flankstek passar utmärkt att lägga på grillen.