Tagliatelle i tomat- och smörsås

Tagliatelle i tomat- och smörsås
Foto: Marion Ringborg
Marion Ringborg - KK 2019
Marion Ringborg - KK 2019

Tagliatelle i tomat- och smörsås

14 ingredienser

2 h

Tagliatelle i tomat och smörsås smaksatt med salvia. Toppa pastan med knaperstekt svamp, mandlar och ost - mums!

Ingredienser

portioner

Pasta

  • 2,5 dl durumvetemjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 äggulor
  • 2 ägg

Pastasås

  • 100 g smör
  • 1 gul lök, hackad
  • 30 g salvia
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 5 tomater
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • 200 g salta mandlar
  • 250 g svamp
  • 200 g svensk hårdost

Gör så här

Pasta

  1. Få ut mjölet i hög på till exempel en träbänk. Gör ett hål i mjölhögen så den blir vilkanformad. Knäck i äggen i hålet.
  2. Börja med att vispa med en gaffel, när det börjar likna en blöt deg i mitten kan du börja knåda med händerna. Ju längre du knådar desto mer gluten kommer att slås ut i degen. Ge knådandet minst 10 minuter. Låt degen vila i kylen i ca 2 timmar.
  3. Få ut degen på en bänk och kavla ut den en bit innan den går igenom pastamaskinen. På så sätt undviker du att pastan går sönder i maskinen. Veva pastan till ca 2 mm på maskinen för tagliatelle.
  4. Skär pastan på kortsidan i ca 2 cm breda pastabitar, dra över med lite extra mjöl så att de inte klibbar ihop sig.

Pastasås

  1. Smält smöret och sautera den hackade löken i smöret. Plocka salviabladen och addera i pannan. Tillsätt en hackad klyfta vitlök.
  2. Dela tomaterna i fyra och lägg i pannan. Låt koka tills de släpper vätska och blir en tydlig sås. Addera lite vatten om det ser torrt ut. Smaka av med vinäger och salta efter eget behov.
  3. Stek svampen i mycket smör. Den ska bli knaperstekt. Salta. Hacka ner det salta mandlarna och blanda med svampen.
  4. Koka upp pastavatten - glöm inte att salta! Koka pastan i ca 3 minuter.
  5. Häll av pastan och blanda ihop med tomatsåsen.
  6. Toppa pastan med svampen, mandlarna och riv på rikligt med ost.